Психосоціальна підтримка дітей на деокупованих територіях

«Мені ніколи не хотілось показувати своїм друзям себе справжню, бо я вважала, що це нікому не потрібно. Але на заняттях дорослі пояснили, що люди, яким я важлива, ніколи не відвернуться і завжди знайдуться друзі, які зрозуміють та підтримають мене», – ділиться своїми думками Софія*.

Щоб пояснити дітям важливість бути відкритими та не приховувати свій внутрішній світ від оточення, не видавати себе за інших, фасилітаторки дитячого простору м. Ізюм запропонували розмалювати три мантри. Перша – свій внутрішній стан, друга – як наш внутрішній стан бачить мама або тато, третя – як наш внутрішній стан бачить близьке оточення, друзі, знайомі тощо.

«Після виконання такого завдання ми побачили, що у всіх дітей яскравий, різноколірний внутрішній світ, але те, якими їх бачать батьки та друзі, зовсім відрізняється. Ми обговорили ці результати, і діти зробили висновок, що вони не відкриваються повністю або зазвичай приховують те, якими вони є насправді», – розповідає фасилітаторка дитячого простору.

Для того, щоб зробити перший крок зближення з близькими, діти домалювали свої мантри так, щоб вони були схожі на першу роботу, зрозуміли, що не потрібно цуратися свого внутрішнього стану і бути просто собою.

Психосоціальну підтримку на деокупованих територіях діти отримують завдяки ЄС та Save the Children in Ukraine

Висловлені погляди та думки належать лише автору (авторам) і не обов’язково відображають погляди Європейського Союзу. Європейський Союз не може нести за них відповідальності. Save the Children не обов’язково поділяє погляди, викладені в матеріалі.