Форум «Невідворотність покарання за вчинення домашнього та гендерно зумовленого насильства» м. Дніпро

«Я не впевнена, що кривдника покарають».

На жаль, такі слова можна часто почути від постраждалих від гендерно зумовленого насильства жінок.

«Ми хочемо, щоб жінки мали усвідомлення, довіру та бажання звертатися до відповідних сервісів за допомогою. І саме тому ми спрямовуємо зусилля на посилення відповідальності кривдників. Форум, який ми провели разом з нашими партнерами ООН Жінки в Україні мав на меті проаналізувати, що є на сьогодні у сфері покарання кривдників та визначити напрямки, в яких можливо змінювати законодавство та підходи у сервісах у сфері запобігання та протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству», – говорить керівниця БФ «Слов’янське серце» Наталія Киркач.

На Форумі «Невідворотність покарання за вчинення домашнього та гендерно зумовленого насильства», який проводився в рамках глобальної акції «16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства», яка стартувала 25 листопада 2023 р. у Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок і завершить у День прав людини 10 грудня 2023 р., зібралися представники та представниці державних структур, суб’єктів міжвідомчої взаємодії, громадських та міжнародних організацій, експертного середовища та активістки Обухівської, Криворізької, Дніпровської, Синельниківської, Підгородненської громад Дніпропетровської області, Лубенської, Миргородської, Диканської, Полтавської, Кременчуцької громад Полтавської області та громад Донецької області.

Учасники та учасниці проаналізували поточний стан справ у сфері боротьби з гендерно зумовленим насильством в Україні, зокрема в проєктних областях. Також визначили ключові бар’єри у діяльності правоохоронних органів та судової системи щодо розслідування злочинів у сфері домашнього та гендерно зумовленого насильства і покарання злочинців. Обговорили проблеми та виклики, з якими стикаються суб’єкти міжвідомчої взаємодії на місцевому рівні.

Участь представниць громад з цільових областей забезпечила обговорення реальних випадків та проблем, з якими вони стикаються щодня. Це допомогло сформулювати якісні рекомендації для покращення системи правосуддя з метою забезпечення невідворотності покарання для злочинців. Презентації на Форумі кращих практик реагування на насильство з життя громад інших областей України дозволять імплементувати ці практики у громадах цільових областей.

«В цьому році глобальна акція «16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства» проходить під гаслом #noexcuse (насильству немає виправдання)і це збігається з тематикою нашого заходу. Невідворотність покарання кривдників – це стратегія превенції, коли суспільство розуміє, що закон діє, і він однаковий для всіх. Я дуже вдячна всім присутнім, ви робите велику щоденну роботу у сфері запобігання та протидії насильству. І я сподіваюся, що кращі практики, якими сьогодні поділилися учасники та учасниці Форуму ви зможете впровадити на рівні ваших громад, щоб наше суспільство було більш здоровим, і ми разом змогли подолати існуючи виклики», – звернулася до присутніх Оксана Таргоній, аналітикиня з координації Проєкту, ООН Жінки.

Форум проведено БФ «Слов’янське серце» за підтримки Структури ООН із питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки) в межах проєкту «EU4Recovery – Розширення можливостей громад в Україні» (EU4Recovery) за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Захід організовано Структурою ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки) в рамках проєкту “EU4Recovery – посилення спроможності громад в Україні” (EU4Recovery) за фінансової підтримки Європейського Союзу European Union in Ukraine Проект “EU4Recovery” впроваджується Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) та Структури ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок – ООН Жінки UN Women Ukraine / ООН Жінки в Україні

Ця публікація підготовлена в рамках проєкту EU4Recovery, однак висловлені в ній погляди та вміст не означають офіційного схвалення або визнання з боку ЄС або Організації Об’єднаних Націй.

Фото: Олег Коноваленко

#EU4Recovery